news

Tirana Inc. Demo Day

On February 17th, at the ‘Tonin Harapi’ Concert Hall in Tirana, 10 student start-up teams which have been part of the first Tirana Inc. pilot programme, got to pitch their business ideas in the final Demo Day. Their audience were EU and Member States Ambassadors, Minister of State for the Protection of Entrepreneurship, the Mayor of Tirana, university and private sector representatives, innovation ecosystem actors, friends and family.

European Union in Albania Ambassador, Luigi Soreca, congratulated the teams and stated: “Tirana Inc. is a project which couldn’t be more in the interest of the up-and-coming Albanian youth, also grasping the fabulous opportunity given Tirana European Youth Capital 2022.”

Speaking as one of the members of Team Europe, German Ambassador, Peter Zingraf affirmed that Tirana Inc. is a shining example of the major progress that has been achieved in the innovation and start-up ecosystem since 2018, and with the support of the capacity development provided by GIZ Albania as implementers of the EU for Innovation project.

From the 10-presenting student startups, the experts jury awarded the top-three start-ups: Rent Now, Bite in Bytes, Click Home, with money prizes of respectively 2500 Euros, sponsored by ALBtelecom Albania, 1500 Euros, provided by Credins Bank and 1000 Euros including a workspace, given by Tirana Business Park.

Other prizes providing mentoring and consultancy, workspace, tickets to international conferences and technical tools, were handed to the start-ups by partners of Tirana Inc. and ecosystem actors such as Business Mag Albania, innospace TIRANA, Innovation Investment Fund, Cloud68, Coolab, PwC Albania and Kosovo etc.

The Demo Day was the successful grand finale of the Tirana Inc. pilot programme, a 12-week marathon in entrepreneurship, powered by EU for Innovation and implemented by GIZ with the support of Preneurz. Amsterdam. The 1st multi-university incubator in Albania, strives to continue its support for ambitious student teams with great business ideas in the years to come and become the number one destination for young entrepreneurs aiming to kick-start their own companies.

If you missed yesterday’s event, watch it here: https://fb.watch/bfjScQX68a/

Më 17 shkurt, në Sallën e Koncerteve “Tonin Harapi” në Tiranë, 10 ekipe startup-esh studentore, të cilat kanë qenë pjesë e programit të parë pilot TiranaInc., prezantuan idetë e tyre të biznesit në Demo Day, përpara Ambasadorëve të BE-së dhe të Shteteve Anëtare, Ministres së Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes Edona Bilali, Kryetarit të Bashkia Tiranë Erion Veliaj, përfaqësuesve të universiteteve dhe sektorit privat, aktorëve të ekosistemit të inovacionit, miqve dhe familjarëve.

Ambasadori i BE-së, Luigi Soreca, përgëzoi ekipet dhe u shpreh: “Tirana Inc. është një program në interesin e të rinjve shqiptarë, sidomos nën kornizën e mundësive të Tirana Kryeqyteti Rinor Evropian 2022 për të ndarë vizione, për të shfaqur talente, për të takuar njerëz të rinj dhe për t’u angazhuar.”

Duke folur si përfaqësues i ‘Skuadrës Evropa’, Ambasadori i Gjermanisë, Peter Zingraf pohoi se Tirana Inc. është një shembull i shkëlqyer i progresit të madh që është arritur në ekosistemin e inovacionit dhe startup-eve që nga viti 2018, me mbështetjen në zhvillimin e kapaciteteve të ofruar nga GIZ në Shqipëri, si zbatues i projektit ‘EU for Innovation’.

Nga 10 startup-et studentore të cilat prezantuan, juria e ekspertëve shpërbleu me çmime monetare tre startup-et më të mira: RentNow, Bite in Bytes dhe Clickhome me përkatësisht 2500 Euro, të sponsorizuara nga Albtelecom, 1500 Euro, mundësuar nga Credins Bank dhe 1000 Euro nga Tirana Business Park.

Çmime të tjera, të cilat ofronin mentorim dhe konsulencë, hapësira pune, bileta për konferenca ndërkombëtare dhe mjete teknike, iu dhuruan startup-eve studentore nga partnerët e Tirana Inc. dhe aktorë të ekosistemit si Coolab, INNVEST, Innospace, Business Magazine, Cloud 68, PwC Albania & Kosovo etj.

DEMO DAY ishte një finale e suksesshme e programit pilot Tirana Inc., i mundësuar nga ‘EU for Innovation’ dhe i zbatuar nga GIZ me mbështetjen e Preneurz.Amsterdam.

Inkubatori i parë, multi-universitar, do të vazhdojë mbështetjen e ekipeve ambicioze, studentore, me ide të shkëlqyera biznesi, në vitet në vijim, duke synuar të bëhet destinacioni numër një në Shqipëri, për sipërmarrësit e rinj, që duan të ndërtojnë biznesin e tyre.

Nëse nuk arritët ta ndiqni eventin mbrëmë, shikojeni këtu: https://fb.watch/bfjScQX68a/

ISPA Pitching Event for Web Albania
December, 2021

ISPA Pitching Event for Web Albania

Last week the third Matchmaking event, under the Industry Start-up Partnership Accelerator (ISPA) initiative, took place. Web Albania – a Google official partner via their Italian partner company BDF Italy – is looking to innovate the way their employees’ access and manage their time. The aim is to increase accountability, flexibility, and security. Three start-ups […]

View more
Ozzo – one of the winning start-ups of Challenge Fund 4th Call
September, 2021

Ozzo – one of the winning start-ups of Challenge Fund 4th Call

Today we introduce you to OZZO.al, an innovative ordering platform, the digital future in the HoReCa industry. For OZZO digitalizing the industry starts by revolutionizing the menu, introducing a digital menu, providing users on demand service by scanning the Qr-Code. Businesses love OZZO, as it enables them to configure menus in real time with versatile […]

View more
Loading
footer logo